• Беседи със Свети Августин

В книгата отец Салий “задава на св. Августин” основни за християнската вяра въпроси. Отговаря им чрез кратки, но красноречиви откъси от произведенията на великия християнски богослов, които в по-голямата си част са недостъпни за българския читател, защото още не са дочакали свой превод на български език. Много от отговорите, отразяващи съмненията и търсенията на човека от прехода между Късната античност и Средновековието, са поразяващо актуални днес.

Някои смятат, че вярата е в разногласие с разума.
Невъзможно е Бог да ненавижда в нас това, с което като Творец ни е поставил по-високо от животните. Би било абсурдно вярата да отхвърля или да пренебрегва разума. Нямаше да можем дори да вярваме, ако нямахме разумна душа. И все пак, в някои неща, които засягат спасителното учение и които още не можем да обхванем с разума (някои само до време), вярата изпреварва разума. Всъщност, тогава разумът изисква вярата да очиства сърцето, така че човек да може да улови светлината на Този, който е Велик Разум и да устои в нея.
Какво мислиш, достопочтени отче, за причинно-следствената връзка между вярата и разума: дали разбирането е условието да повярваме или вярата задълбочава и разширява нашето разбиране за себе си и света?
Аз проповядвам вярата, за да повярват онези, които още не вярват. Но ако не разберат това, което говоря, не могат да повярват. И така, в известен смисъл верен е принципът: „Искам да разбера, за да повярвам“. Но когато повтарям след Пророка: „Повярвай, за да разбереш“ (Ис. 7:9, според превода на 70-те), истината казвам. И така, разбери, за да повярваш; повярвай, за да разбереш. Едното не противоречи на другото. Разбери моето слово, за да повярваш. Повярвай, за да разбереш Божието слово.
(Из беседата “За любовта”)

Информация
ISBN 9789543213108
Тип корица мека
Размери 20x13
Страници 378
Година 2007
Илюстрации няма

Напишете мнение

Please login or register to review

Беседи със Свети Августин

  • 14,00лв.


Подобни продукти

Изповеди

Изповеди

Пред тебе, любезни читателю, е една от най-необикновените и най-важните творби на човешката словесно..

15,00лв.

Избрани писма до жени

Избрани писма до жени

Епистоларното творчество на св. Августин се представя за пръв път на български език. Текстовете осве..

9,00лв.

Етикети: богословие