Къде и как "американците откриват българите"? Кой направи видими за света събитията от Априлското въстание и освободителните борби на един малък, но дръзнал да заяви претенциите си за свобода и признание народ, изгубен в интригите на голямата политика и необятната пустош на Османската империя? От страниците на книгата оживяват образите на д-р Илайъс Ригс и д-р Албърт Лонг, преподобния Дж.Ф.Кларк и Хенри О.Дуайт, Дж.А.Макгахан, Дж.Уошбърн, лейтенант Фр. Грийн, Ю. Скайлър, мис Стоун и Катерина Цилка...
Сборникът е посветен на един малко познат за българския читател аспект от българо-американските отношения - първите контакти на американските мисионери в Османската империя, на интелектуалци, дипломати и журналисти с българите в кризисната епоха на техните национални борби между 1838 и 1878 г.
Книгата ще представлява интерес както за академичните среди, за студенти и преподаватели по история и култура, културология, журналистика, история на дипломацията, така и за всеки читател с интерес към малко познатите аспекти на българската история и американския принос в нея.

Информация
ISBN 9789543225767
Тип корица твърда
Страници 232
Година 2013
Илюстрации няма

Напишете мнение

Please login or register to review

Американците откриват българите 1834-1878 г.

  • 18,00лв.


Подобни продукти

Мисия свят

Мисия свят

Искате ли да пуснете корени в християнския си живот? Мисия свят ще ви осигурява помощни средс..

5,90лв.

Монография на Илайъс Ригс

Монография на Илайъс Ригс

Тази книга от поредицата "Исторически архив" съдържа монография, посветена на 195-тата догишнина ..

16,90лв.