• 500 години Реформация – Сборник статии

Скъпи читатели,

В ръцете си държите кника, посветена на 500-годишнината от началото на Реформацията. Тя съдържа написаното от различни автори в опита им да осмислят историята, богословието и съвременните измерения на едно движение, зародило се преди пет столетия и променило света завинаги.

Искрено се надявам тази книга да насочи размислите ви към различните аспекти на Реформацията и да ви помогне да видите себе си като плод и продължение на един процес, който Бог е започнал и ще завърши в Църквата Си.

Когато преди 500 години Мартин Лутер, употребен от Бога за връщане на църквата в истината на Неговото слово, предизвиква дебата за чистотата на вярата, едва ли истински и докрай е осъзнавал значението и мащабите на делото, което извършва. Едва ли е виждал напред във времето какво влияние и какви последствия ще има неговата постъпка в живота на много християни и на цели нации.

Пет века по-късно християни по целия свята не само помнят делото му и се възхищават на смелостта му, но и са вдъхновявани и насърцавани от неговия пример да изследват Божието слово и да се противопоставят на всеки опит на изопачаване на истините за него.

И днес, както във времето на Лутер, Господ е готов да употребява всеки Свой последовател, който истиниски предоставя себе си в Неговата ръка за изграждане на Божието царство. Бог търси посветени християни, които ще Го следват не само заради своето лично благоденствие, но дори с риск за живота си ще издигат високо факела, запален с огъня на Святия Дух.

И ние, подобно на Лутер, едва ли можем да предвидим последствията в живота на хората около нас, за които сме вдъхновявани от Бога да се молим и да споделяме Неговата спасителна благодат и неизказана любов. Но нека като част от съвременната евангелска църква да продължим да стоим на ясните библейски принципи не само като доктрини, които проповядваме с думи, но и като живо Слово, което превъплъщаваме на дело.

Нека да вярваме, че в делото за съграждане на Неговото царство Господ ще бъде на наша страна и ще ни обдарява със Своята небесна благодат. Чрез Пророк Исая Бог ни насърчава:

„Стани, свети, защото светлината дойде за теб и славата Господна те осия. Защото, ето, тъмнината ще покрие земята и мрак – племената; а над теб ще осияе Господ и славата Му ще ти се яви. Народите ще дойдат при светлината ти и царете – при бляскавата ти зора.“ (Исая 60:1-3)

Нека Христос да продължи да благославя Църквата Си по лицето на земята и да я приготвя за предстоящата среща с Него.

Пастор Румен Борджиев
Председател на ОЕЦ в България

Напишете мнение

Please login or register to review

500 години Реформация – Сборник статии

  • Код на продукта: 5795
  • Добавена: January 19, 2019
  • Наличност: В наличност
  • 10,00лв.


Подобни продукти

Робството на волята

Робството на волята

През 1524 г. се появява книгата на Еразъм, Беседа за свободната воля (Diatribe de libero arbitrio..

10,00лв.

Чудна благодат

Чудна благодат

Ос Гинес завършва една от книгите си със следното наблюдение: "Намираме Бога само защото сме наме..

10,00лв.

Калвин - комплект

Калвин - комплект

Този комплетк съдържа:Четирите тома Институти на християнската религияНаставление във вяратаБиографи..

47,70лв.

Етикети: богословие, история, калвинизъм, заветно богословие, църква, държава, лекции