• Избрани писма до жени

Епистоларното творчество на св. Августин се представя за пръв път на български език. Текстовете осветляват и допълват основните възгледи на християнския Отец, изложени в неговите по-големи произведения, но са най-ценни предимно с ярко изразената в тях грижа за жената, нейната духовна сила и отговорността и както към нея самата, така и към семейството и цялата християнска общност.
В писмата си Августин отговаря на въпроси, зададени от неговите кореспондентки, и разисква в дълбочина различни теми от християнската доктрина (актуални и до днес), свързани с виждането на Бога, благодатта и свободния избор, молитвата, моралните дилеми на съпрузите в християнския брак, въздържанието от сексуални връзки, отношението към децата, към парите и материалното и мн. др. В писмата си епископът разисква и влиянието на различни, разпространени тогава ереси, в съчетание с вдъхновено и старателно тълкуване на Светото писание.

Живеем полезно във времето само ако живеем заради спечелването на заслугата да живеем във вечността. Следователно към онзи единствен живот, в който се живее с Бог и от Бог, трябва, без съмнение, да се отнесат останалите неща, които желаем полезно и подобаващо. В него наистина обичаме самите себе си, ако обичаме Бога; и според другото наставление – действително обичаме ближните си като самите себе си, ако склоним и тях към подобна лю бов към Бога, каквато има у нас  (писмо 130, 7.14).

Информация
ISBN 9789543218714
Страници 144
Допълнителна информация
Тип корица мека
Размери 20x13
Година 2012
Илюстрации няма

Напишете мнение

Please login or register to review

Избрани писма до жени

  • 9,00лв.


Подобни продукти

Изповеди

Изповеди

Пред тебе, любезни читателю, е една от най-необикновените и най-важните творби на човешката словесно..

15,00лв.

Беседи със Свети Августин

Беседи със Свети Августин

В книгата отец Салий “задава на св. Августин” основни за християнската вяра въпроси. Отговаря им чре..

14,00лв.

Етикети: жени, християнски живот